Bistriški skavti že nekaj let tradicionalno ponesemo Luč miru iz Betlehema tudi na naš najvišji hrib, 1796 m visok Snežnik, ki ga v tem letnem času vedno krasi debela plast belega oblačila, po katerem je najbrž dobil ime. In ker sem v svojem bistvu še vedno skavtinja, kljub temu da nisem več aktivna voditeljica, se jim vsako leto rada pridružim.

Pot od izhodiščnih Sviščakov do vrha sama po sebi ni nič težkega in v nekaj urah bi z njo opravili tudi tisti s čisto malo kondicije. Malo večji izziv pa je na vrh prinesti droben plamen ognja, saj na nekaterih mestih vedno močno piha. Skavti pa imamo zelo radi izzive, gibanje v naravi in sproščeno druženje.

Odprava 2008, sestavljena iz osmih skavtov in njihovih prijateljev, je veselo gazila po snegu v nedeljo, 21. decembra, ko je po dolgem deževnem obdobju končno posijalo sonce. V zgodnjih jutranjih urah je bolj svetilo kot grelo, temperaturo pa je kmalu dvignila hoja v klanec in nas opomnila, da nam v zimskih mesecih pogosto primanjkuje intenzivnega športanja.

Grele pa so nas tudi tri svečke z betlehemskim plamenom, ki so nam od vstopa v botanični rezervat do vrha izmenjaje delale težave. Vsi trije plamenčki skupaj pa so bili dovolj močni, da so premagali veter in tako nam je mir iz Betlehema uspelo prinesti tudi na vrh. Gospod Škoberne, oskrbnik, nas je prijazno sprejel in pogostil s čajem. Hvala za dobre ljudi!

Geslo letošnje akcije LMB je “Nekaj ti manjka.” Z njim so nas skavti hoteli spomniti, da nimamo dovolj časa, denarja, idej, upanja, prijateljev, zdravja… Manjka pa nam tudi mir, ki ga doživimo, ko se umaknemo od vsakdanjih skrbi, tega pa je v izobilju prav v naravi, kjer se hitro ustavi čas. Snežnik je pozimi tako lep, čist in miren, da bo zagotovo napolnil še tako izpraznjene baterije za uspešen začetek novega leta. Priporočam!

Foto: Nina Urh

  • Share/Bookmark

1 komentar na temo “Mir na Snežniku”

  1. Jaka iz Kranja pravi:

    Pohvalno,čestike vsem. Snežnik “sveta gora”,ki se lepo vidi v Jasnem vremenu z Jošta nad Kranjem,na dosego rok.Večkrat sem opazoval to prekrasno goro v daljavi in se povzpel nanj v času vsakoletnih pohodov tam nekje leta 1998 v čudovitem sončnem vremenu.Po mirnem bukovem gozdu najpreje iz gozda po rahli strmini in na koncu kar huda strmina,da rečem.Koča polna,zunaj še več obiskovalcev sedečih,stoječih.Naokli razgledi,na vse strani,do hrvaške Učke,na katero sem se povzpel naslednje leto in od tam opzoval še z južne strani ta prekrasni Snežnik.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !