Pozdravljeni!

Zadnje dirke, ki smo jih odpeljale, so bile v prvi vrsti kratki in hitri treningi, dirkanje na razultat pa je bilo v drugem planu. To še posebej velja za prvi dve, ko smo dirkale s fanti, na tretji pa smo imele svoj štart.

27-8-2011, Kriterij Okoli Grma, Novo mesto

Trasa kriterija je bil 1.100 m dolg krog okrog osnovne šole Grm, ki se je začel s kratko ravnino, nadaljeval s hitrim spustom in zaključil s 300 m dolgim vzponom. Prevoziti smo ga morali 20x, pri čemer je vsak 4. krog prinašal točke. Že na ogrevanju mi je bil krog zelo všeč, malo manj pa mi je bila všeč visoka temperatura ozračja ~ 38˘C!

Štartale smo z mlajšimi mladinci, ki smo jim tokrat kar dobro sledile. Par kolesarjev je že na začetku pobegnilo in tako je za glavnino ostalo bolj malo točk, a je bil vsak 4. krog vseeno zelo hiter. Vozila sem se v zavetrju glavnine. V zadnji tretjini dirke sta se tik pred mano dva fanta zapletla in padla, tako da sem se pred ciljnim vzponom mogla ustaviti, glavnina pa mi je na žalost ušla. V naslednjih krogih sem jih lovila, a mi je to uspelo šele tik pred ciljem. Kljub temu sem s svojo vožnjo zelo zadovoljna, ker sem imela res dobre noge. Dirko sva izmed 11ih deklet končali le midve z Ajo.

28-8-2011, Bambi dirka, Šenčur

Dirka je organizirana za rekreativce, a so letos na štart povabili tudi ženske elite. Če odštejem maratone, že kar nekaj let nisem vozila na rekreativni dirki in nisem točno vedela, kaj nas čaka. Štartale smo s ta srednjo starostno skupino mastersov, dobrih 5 km dolg krog okrog Voklega pa je bilo treba prevoziti 8x. Dirka se mi je zdela v osnovi zelo dolgočasna: razen pobega dveh kolesarjev že v prvem krogu, se ni dogajalo čisto nič, tako da mi ni bilo težko krožiti v glavnini, kljub temu da smo imeli kar visoko povprečno hitrost (42,5 km/h). Tik pred ciljem sem malo potegnila, potem pa se umaknila, da je šla grupa mimo, ker se v ciljnem šprintu nisem hotela izpostavljati nevarnosti pred padcem. Med ženskami je zmagala naša Aja. :)

Žal je v drugem krogu prišlo do skupinskega padca, ki ga je povzročila neprevidna vožnja kolesarke. Pri tem je tudi večina naše ekipe odstopila zaradi poškodb ali uničenih koles. :( Že med dirkanjem, pa tudi potem, je bilo čutiti vsesplošno moško nastrojenost proti nam, češ da smo vsega krive, da se nikoli ne bomo znale voziti s kolesom, ker to obvladajo samo oni, in če nas ne bi bilo tam, bi bilo seveda vse drugače. Brez ženske prisotnosti najbrž še nikoli niso padli?!

Padci so žal del kolesarskih dirk in padajo ženske, moški, rekreativci, profesionalci, stari in mladi, izkušeni in neizkušeni. Dovolj je le trenutek nepozornosti… Nihče pa ne pade rad ali celo nalašč, še bolj pa upam, da nihče nalašč ne povzroča padcev, zato me je taka nestrpnost in nesramnost rekreativcev zelo razočarala in nimam ravno želje, da bi se takih dirk še udeležila (kljub sicer dobri organizaciji). Težko verjamem, da bodo kdaj sprejeli, da se lahko sem pa tja tudi kakšna ženska vozi tako hitro kot oni. Moški ego pač…

30-8-2011, Kriterij Medvode

Kot sem že omenila, smo v Medvodah ženske imele svoj štart, dirkale pa smo na končni cilj. Upam, da bo v prihodnosti tudi za nas postal pravi kriterij in da bomo vozile nekoliko več krogov, saj je 15 x 600 m čisto prehitro minilo. :) Ker smo članice Kluba Polet Garmin številčno prevladovale, je bil naš cilj, da osvojimo prva tri mesta. Pred dirko smo skupaj s trenerjem sestavile taktiko, ki jo je bilo seveda treba med dirkanjem nekoliko prilagoditi situaciji. Vse smo zelo dobro opravile svojo nalogo in prepričljivo zmagale (1. Živa Verbič, 2. Urška Kalan, 3. Aja Opeka). :) Sama sem osvojila 4. mesto, a sem bila z vožnjo, nogami in razpletom zelo zadovoljna. Tudi vzdušje ob progi in dirkanje v soju luči sta dodala svoj čar.

Ta teden me čakata še dva intenzivna treninga na kozi, v nedeljo pa bom ponovno nastopila na 25 km dolgem kronometru Memorial Davide Fardelli v italijanskem Bergamu. Imam boljše kolo, novo pozicijo na njem, močnejše noge, večjo motivacijo in boljšo tehniko vožnje kot lani, tako da je moj cilj predvsem zmanjšati zaostanek za zmagovalko.

Držite pesti zame in za Urško, ki bo tekmovala na nekoliko krajši progi med mladinkami!

LP, Tjaša

  • Share/Bookmark

2 komentarjev na temo “Tri domače dirke”

    chef
  1. chef pravi:

    Marsikateri od teh rekreativcev ima problem celo s profesionalci. Zato tudi mene ne vidijo na nobeni dirki več.

  2. tjasarutar
  3. tjasarutar pravi:

    Ja, to je pa sploh fascinantno!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !