Živjo!

Za mano je tudi druga preizkušnja svetovnega prvenstva, cestna dirka. Je veliko bolj pomembna kot kronometer in je najpomembnejša dirka sezone. Ker je bil to moj prvi nastop na tako veliki dirki, sem si želela le to, da bi mi jo uspelo končati.

Sobotne vremenske razmere so bile boljše kot ves teden prej: delno jasno z zelo blagim vetrom. 14 km dolg krog, ki smo ga ženske morale odpeljati 10x, po profilu ni bil težak, saj se je vse klance v grupi dalo kar preleteti. Vseeno pa mi je bilo jasno, da ne bo lahko.

Vzdušje na štartu je bilo posebno, na nobeni drugi dirki ni tako! Slovenke smo štartale bolj zadaj, ker smo na mednarodni kolesarski lestvici žal bolj zadaj.

Zdelo se mi je, da gre že od začetka na vso moč, a mi je v naslednjih krogih postalo jasno, da gre lahko tudi hitreje. :) Hitrosti so bile res ves čas zelo visoke in ukvarjala sem se le s tem, da sem imela pri vožnji čim več zavetrja. Vožnja pa je bila ves čas zelo živčna in nevarna, še najbolj pa zadnja dva kilometra pred ciljem kroga, ko smo se vse borile za čim boljšo pozicijo na zaključnem vzpončku.

Na koncu osmega kroga sem imela tehnično okvaro sprednjega kolesa. V tistem trenutku sem napačno odreagirala, saj sem se takoj ustavila in počakala na avto. Ko so mi zamenjali obroč, je bila grupa že daleč in ni bilo niti najmanjše možnosti, da bi jih spet ujela. Kljub temu da sem bila precej razočarana, ker sem zaradi tehnične težave zaostala, sem predzadnji krog odpeljala na polno, kolikor je šlo, in si v tem krogu vključno s čakanjem in menjavo obroča, privozila le dve minuti in pol zaostanka za grupo. Če bi tako vozila v torek na kronometru…. :) Me je pa zaradi tega v zadnjem krogu nekoliko pobralo, verjetno pa so šle tudi v grupi precej hitreje. Želela sem si le to, da me ne bi izločili iz dirke.

Na koncu sem dirko končala na 118. mestu, prehitela sem le dve tekmovalki, ki sta odpadli od grupe, in si privozila dobrih 7 minut zaostanka. Cilj končati dirko sem sicer dosegla, z rezultatom pa nikakor ne morem biti zadovoljna, saj sem imela super noge in mi tudi vožnja v grupi ni delala nikakršnih težav. A v kolesarstvu so tudi drugi dejavniki, ki vplivajo na rezultat. Imela sem srečo v nesreči, da se mi je okvara zgodila šele tik pred koncem, saj bi me drugače zagotovo izločili iz dirke. Svetovna prvakinja je v šprintu skupine drugič zapored postala Italijanka Giorgia Bronzini, Polona je bila 41., Alenka pa 80. Vse tri smo bile zelo vesele.

V nedeljo smo si ogledale še moško dirko, kjer so se slovenski kolesarji odlično odrezali, saj je Borut Božič zasedel 7. mesto. Po dirki smo zadovoljni odleteli domov.

Dirkati na svetovnem prvenstvu je bila zagotovo izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabila. Tudi vzdušje in dogajanje v reprezentanci je bilo zelo sproščeno, a kljub temu profesionalno. Postavila sem si nov mejnik, za katerega upam, da ga bom v prihodnosti imela priložnost izboljšati.

S SP tudi zaključujem letošnjo tekmovalno sezono. Vmes mnogokrat nisem bila zadovoljna s svojimi rezultati, a sem najbrž imela previsoka merila. To, da sem končala vse dirke razen prvih dveh spomladanskih, na katerih sem nastopila, in da sem predvsem na kronometrih dosegla tudi nekaj dobrih uvrstitev, je zagotov znak, da sem tudi v letošnji sezoni veliko napredovala. Potrudila se bom, da bo tudi v prihodnji tako.

Vsem, ki me pri kolesarstvu kakorkoli podpirate, se ob zaključku sezone zelo lepo zahvaljujem!

LP, Tjaša

Foto: Marjan Kelner

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !